Słowenia - turystyka, atrakcje, noclegi

Rezerwacja noclegów w Słowenii w najlepszej cenie sprawdź

/

Słowenia jako Europejski Region Gastronomiczny


Słowenia wkracza w 2021 r. jako Europejski Region Gastronomiczny. 

Projekt „Słowenia - Europejski Region Gastronomiczny 2021” skupia się na poprawie jakości życia. Obejmuje możliwości edukacji w zakresie zdrowego i zrównoważonego stylu życia oraz rozwoju gastronomii. Ponadto projekt wspiera także promocję kuchni słoweńskiej i gastronomii oraz tworzy kolaborację z lokalnymi środowiskami, kulturami.

 

 

Słoweńska gastronomia łączy zasadę „od pola do stołu” i bogate historyczne tradycje kulinarne, obejmujące wpływy krajów sąsiednich: Włoch na zachodzie, Austrii na północy oraz Węgier i Chorwacji na wschodzie. Jednym z głównych atutów słoweńskiej gastronomii jest fakt, że restauracje mają dostęp do lokalnych składników, co znajduje odzwierciedlenie w bliskich relacjach między szefami kuchni a lokalnymi producentami. Lokalne i ekologiczne to droga do zdobycia nowej etykiety „Słoweńskiej Zielonej Kuchni”, która stanie się częścią Zielonego Programu Turystyki Słoweńskiej,

Rok 2020 był przełomowy dla słoweńskiej gastronomii – odsłonięto pierwszy w historii przewodnik Michelin po Słowenii, w którym zostały wyróżnione 52 restauracje, a sześciu szefów kuchni otrzymało łącznie siedem gwiazdek Michelin. Ale Słowenia słynie nie tylko z pysznego jedzenia, ale i z wina. W ostatnich latach słoweńscy winiarze otrzymywali najwyższe światowe nagrody, z których ostatnia to nagroda Decanter

 

Źródło: slovenia.info

Słowenia - piksel