Słowenia - turystyka, atrakcje, noclegi

Bezpłatna rezerwacja noclegów w Słowenii w najlepszej cenie dowiedz się więcej

/

Rodzinna wytwórnia Pršut w regionie Kras


 
 
 
Pršut to słowiańska odmiana pochodzącej z Włoch szynki Prosciutto di Parma (szynka parmeńska). W Słowenii produkowana on jest w regionie Kras i dolinie Vipavy.  Jest to rodzaj surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z udźców wieprzowych z kością. Prosciutto zawiera mniej soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, dzięki czemu ma łagodny, relatywnie słodki smak. Na unikalny charakter słoweńskiego Pršuta wpływa lokalny klimat i tradycyjny sposób produkcji wykorzystujący silny wiatr buria (bora) i naturalne ukształtowanie terenu.
 
Rodzina Ščuka jest jedną z tych, które od pokoleń zajmuje się produkcją słoweńskiego Pršuta. Początkowo niewielka część produkcji przeznaczona była do użytku domowego, a reszta sprzedawana bogatym mieszkańcom Triestu. Masowa produkcja pršuta rozpoczęła się w 1960 roku, kiedy rodzina zbudowała własne prosciutteria. W czasach Jugosławii rodzina pracowała dla państwowej spólki  MIP z Nova Gorica. Po tym, jak zbankrutowała, stworzyła własną firmę rodzinną.  Ponieważ wymagania rynku wzrosły, a nawet przewyższyły oczekiwania, zbudowano nowy obiekt do suszenia o pojemności do 10.000 prosciutto.
 

Zarezerwuj bezpłatnie nocleg w agroturystyce w okolicy >


Obecnie prosciutterię można zwiedzać i poznać tajemnice produkcji, a przy okazji dowiedzieć się sporo o regionie Kras. Gospodarze chętnie dzielą się wiedzą o charakterystycznych elementach  tutejszej architektury, krajobrazu i przyrody. Główna część programu zwiedzania prowadzi do suszarni prosciutto, jednej z najrzadszych, które działają w tradycyjny sposób - prosciutto i inne produkty są suszone tylko przy pomocy wiatru bora. Wewnątrz dowiesz się więcej na temat tradycyjnego prosciutto i wiele innych sekretów, które zostały przekazane przez pokolenia. Po obejrzeniu wszystkich specjałów nadchodzi czas na degustację. Oprócz szynek. można spróbować pržut Cobius, pancetta Morus, w miesiącach zimowych także prosciutto z dzików i różnych serów. Do tego oferowana jest degustacja fachowo dobranych lokalnych win. Pod koniec wizyty wszystkie produkty można nabyć w sklepiku

 
Zwiedzanie prosciutterni rodziny Ščuka możliwe jest po wcześniejszym umówieni. W celu rezerwacji wizyty prosimy o kontakt: tel 52 321 49 87 lub info@visitslovenia.pl 
 
Czy wiesz, że…
Włoskie słowo „prosciutto” zostało zaadaptowane po wschodniej stronie Adriatyku jako „pršut” i oznacza szynkę produkowaną w podobny sposób w Serbii, Czarnogórze, Bośni i Hercegowinie, Chorwacji i Słowenii. Na południu tego regionu pršut jest mocno wędzony. Ten z północy jest bardziej zbliżony do włoskiego.
 
Atrakcje w okolicy:
 
 

Galeria

 
Słowenia - piksel








Komentarze