Strona: 3 / 5
Urok kuchni regionu Brda
Urok kuchni regionu Brda
Kuchnia tego regionu jest prosta, chociaż jednocześnie pomysłowa i kreatywna.
Jednak bez trudu w wielu lokalnych potrawach możemy odnaleźć wpływy śródziemnomorskie.
Duża liczba różnorodnych dań jest przygotowywana na paleniskach z rozżarzonymi węglami, które odgrywają wielką rolę w tradycji kulinarnej w Brda.
Nawet, jeśli wiele współczesnych potraw jest przyrządzanych w nowoczesny sposób, tojednak przygotowuje się jewedług tradycyjnych procedur, a następnie serwuje ze starannie dobranymi winami białymi czy czerwonymi.
Co interesujące, w ostatnich latach, daje się zaobserwować powrót drzew oliwnych, które wymarzły w czasie wielkich mrozów w latach 1930-tych. Jest to szczególnie ważne zjawisko, gdyż oliwa dodaje miejscowym daniom autentyczności i niepowtarzalnego smaku. Warto wspomnieć, że dominującymi lokalnymi odmianami, jakie były obecne w rejonie Brda, są Drobnica oraz Karabana.
Podstawą tutejszej kuchni są warzywa. Kobiety od wieków przygotowywały z nich mnóstwo przepysznych surówek i sałatek. Dzięki łagodnemu lokalnemu klimatowi, który umożliwia uprawę świeżych warzyw przez cały rok, można się cieszyć ich smakiem o każdej porze roku.
Dla odmiany wioska Kožbana znana jest z tego, że przyrządza się tu wiele wspaniałych prawie zapomnianych dań z owoców orzecha włoskiego. Dzieje się tak pomimo tego, że drzewo to nie jest już tak rozpowszechnione jak w przeszłości.
Bardzo silną pozycję w lokalnej kuchni zachowuje suszona powietrzem szynka pršut wiele odmian suszonej salami, kiełbasa pod nazwą krodegine czy markandele, które są przyrządzone z podrobów i wnętrzności zwierząt. Wszystkie te wędliny przygotowuje się według lokalnych receptur.
Na szczególną uwagę zasługują biała polenta i frtalja. Polenta, szczególnie ta sporządzona z białej kukurydzy, nadal w regionie Brda odgrywa większą rolę niż chleb; natomiast frtaljato typ omletu z drobno posiekanymi ziołami, który sporządzany jest tutaj od stuleci.
Warto zauważyć, że kuchnia miejscowa jest pod silnym wpływem roślin, będących przyprawami. Zaliczamy do nich majeranek, owoc kopru włoskiego czy werbenę cytrynową. Zioła te są dzisiaj używane prawie w każdym domu.
Obowiązkowym elementem tradycji rejonu Brda są działające do dzisiaj destylarnie, produkujące brandy pod nazwą pumice. Na szczególną uwagę zasługuje brandy, do której w czasie procesu destylacji dodano przyprawy methano.
Wskazówki
- odwiedź jedną z farm by zakosztować lokalnych potraw
- odwiedź tłocznie oliwy Torklja w Dobrovo