Przewodnik Gault & Millau wytypował najlepsze restauracje w Słowenii
Gault & Millau to jeden z trzech najbardziej wpływowych międzynarodowych przewodników kulinarnych. Słynie z toczków kucharskich przyznawanych restauracjom na całym świecie. Restauracje, które spełniają kryteria Gault & Millau, mogą otrzymać od jednego do pięciu toczków i są opisane w przewodniku. Słowenia ma własne wydanie tego wpływowego przewodnika po restauracjach.
Kulinarne wyróżnienie
Tegoroczna edycja obejmuje 153 restauracje, ponad 80 popularnych miejsc spotkań, 67 piwnic winnych z 198 ocenionymi próbkami wina, 13 browarów i ponad 30 typowych słoweńskich produktów spożywczych, z których sześć restauracji otrzymało cztery toczki, a dwie otrzymały wysoką ocenę - 17,5 punktu na 20 możliwych. Poniżej lista sześciu wyróżnionych restauracji:
-
Hiša Franko, Kobarid
-
Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono
-
Restauracja Strelec, Lublana
-
Restauracja Mak, Maribor
-
Hiša Denk, Zgornja Kungota
-
Ošterija Debeluh, Brežice
Źródło: slovenia.info