Słowenia - turystyka, atrakcje, noclegi

Rezerwacja noclegów w Słowenii w najlepszej cenie sprawdź

Smaki słoweńskiej Wielkanocy


  • Wielkanoc w Słowenii
  • Potica
  • Słoweńska Wielkanoc
  • Potrawy wielkanocne w Słowenii
  • Szynka en croûte, - słoweński specjał wielkanocny
  • Przygotowanie słoweńskich potraw wielkanocnych

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt, które obchodzi się w Słowenii. Jest to okres spotkań w gronie najbliższych przy bogato zastawionym stole, ale również czas wspólnego kultywowania tradycji i obyczajów. Jak wyglądają Święta Wielkiej Nocy w Słowenii? Jakimi smakami i aromatami są przepełnione?

Jak obchodzi się Wielkanoc w Słowenii?

Słoweńska Wielkanoc wiąże się również z wieloma interesującymi zwyczajami. Przygotowania do Świąt Wielkiej Nocy rozpoczynają się już w Środę Popielcową, czyli w dzień rozpoczęcia 40-dniowego Wielkiego Postu. W Niedzielę Palmową ludzie przynoszą do kościoła ozdobne pęczki roślin i gałązek oliwnych, zwane butarice. Obchody kończą się w Poniedziałek Wielkanocny, który upływa zazwyczaj na wspólnych wielkanocnych zabawach.

Zapach Wielkanocy

Jednym z najlepszych sposobów na poczucie wielkanocnego klimatu jest przygotowanie świątecznych potraw. Aromat takich specjałów unosi się w każdej słoweńskiej kuchni. A to wszystko dlatego, że dania są starannie przyrządzane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie lub znalezionych w starych książkach kucharskich. 

Słoweńskie potrawy wielkanocne

Odkryj słoweńskie potrawy wielkanocne

Na uroczystym wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć mięsa, chrzanu, chleba, poticy, ale też malowanych jaj na twardo zwanych pirhi. Takie ozdobione pisanki w trafny sposób ukazują różnorodność kulturową i kreatywność Słoweńców. Warto wspomnieć, że wszystkie przysmaki zanim zagoszczą na wielkanocnych stołach, zostają wcześniej pobłogosławione. 

Potica

Nie ma Wielkanocy bez poticy

Potica to tradycyjne ciasto, które jest nieodłącznym elementem każdego słoweńskiego święta. Wykonane jest ono ze zwiniętego i rozwałkowanego ciasta drożdżowego, które może być wypełnione aż 80 różnymi nadzieniami. Najczęściej wybierane są orzechy włoskie, orzechy laskowe, estragon, mak lub ser.

Szynka en croûte, czyli tradycyjne danie główne

Mięso i chleb to produkty, które szczególnie kojarzą się nam ze Świętami Wielkanocnymi. Słoweńcy postanowili stworzyć jedną pyszną potrawę - szynkę en croûte, która będzie połączeniem tych dwóch znanych wszystkim smaków. 

Składniki

  • Porcja dla 8 osób
  • 1 kg wędzonej szynki
  • 80 g musztardy
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 400 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • Przygotowanie

Szynka en croûte

Umyj dokładnie szynkę w letniej wodzie, włóż ją do garnka i dolewaj wody, aż jej poziom będzie znajdował się około 20 cm nad mięsem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez godzinę.

Podczas gdy szynka będzie się gotowała, przygotuj ciasto. Drożdże pokrusz do filiżanki, dodaj łyżeczkę cukru, dwie łyżki letniego mleka i łyżeczkę mąki. Dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski. Posól brzegi, a następnie zrób wgłębienie na środku i wlej mieszaninę drożdży. Wymieszaj z odrobiną mąki i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut.

W garnku rozgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Ostudź, a następnie dodaj mąkę. Zagniataj ciasto tak długo, aż stanie się ono gładkie i elastyczne a masa nie będzie przyklejała się do dłoni i miski.

Ciasto uformuj w kulkę, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż jego objętość podwoi się (około godziny), następnie ponownie dokładnie zagnieć, uformuj kulkę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką desce na grubość 1 cm. Posiekaj rozmaryn. Szynkę ułóż na cieście, obtocz w musztardzie i posyp posiekanym rozmarynem. Zawiń szynkę w ciasto. Brzegi ściśnij tak, aby nie otworzyło się ono podczas pieczenia. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Szynkę zawiniętą w ciasto umieść w formie, tak aby fragment łączenia ciasta był skierowany w dół. 

Posmaruj ciasto ubitym jajkiem. Zrób mały otwór u góry, aby para mogła się wydostać podczas gotowania. Piecz przez godzinę. Potrawę podawaj na półmisku pokrojoną w plasterki.

 

Źródło i fot: Easter feast – typical Slovenian holiday fare

 
Słowenia - piksel