Kremna Rezina (Kremówka) - bardzo słodka wizytówka Bledu
Bled to jedno z tych miejsc, które będąc w Słowenii po prostu trzeba zobaczyć. Wrażenie robią zarówno malownicze widoki miasta, jeziora z wyspą i znajdującą się na niej kapliczką, jak i jego malownicze okolice. Jednak podobne wrażenie Bled zrobi na miłośnikach kulinariów. A to za sprawą Kremnej Reziny, czyli ciastka, które od lat jest wizytówką tej mieściny, jak i całej Słowenii.
Kremna Rezina (Kremówka) to deser wymyślony po II wojnie światowej, w 1953 roku, w cukierni
Hotelu Park w Bledzie. Do dziś jego renoma powoli wychodzi już nie tylko poza granice Alp, ale i całej Słowenii. Dziś Kremna Rezina znana jest również w Czechach, Austrii i niektórych rejonach Niemiec, a powoli zaczyna się o tym wyjątkowym ciastku mówić także w Polsce.
Nad czym ten zachwyt? Kremna Rezina, czyli kremówka to nic innego jak kremowe ciastko o wymiarach 7 na 7 centymetrów i wysokie na 4-5 cm. Składa się ono z warstwy ciasta francuskiego wypełnionego wanilią i słodką śmietaną. Deser jest tak dobry, że do dziś lokalni cukiernicy stosują oryginalną, niezmienioną recepturę.
ZAREZERWUJ NOCLEG W HOTELU PARK, W KTÓRYM POWSTAŁA KREMNA REZINA
Na uwagę zasługuje również fakt, że wszystkie warstwy ciastka wykonane są ze zdrowych i lokalnych składników – jajek, śmietany, mleka i z naprawdę niewielką ilością cukru. Niby nic specjalnego, a jednak w tym przypadku diabeł tkwi w… proporcjach. To dzięki nim ciastko wydaje się być idealnym połączeniem wszystkich składników. Nie rozpada się, nie rozpływa. Za to daje się pokroić małym widelczykiem. No i oczywiście zaspokaja oczekiwania nawet najbardziej wymagających łasuchów.
Lokalizacja Hotelu Bled, w który można spróbować oryginalnego przysmaku: