FAQ
Przedstawiamy Państwu listę przydatnych odpowiedzi na często poruszane tematy związane ze Słoweniią.
Jeśli, nie znaleźli Państwo odpowiedzi na interesujące Was zagadnienie, chętnie na nie odpowiemy i dopiszemy
odpowiedź do poniższej listy. Pokaż formularz kontaktowy.
Tak, to prawda Lublana jest droższa od reszty kraju o około 20-30. Podobnie jak wszędzie np. kawa najdroższa jest w centrum miasta. W kawiarni przy Placu Presenera (ścisłe centrum Lublany) filiżanka kawy może kosztować nawet 3 Euro natomiast w lokalach zlokalizowanych wzdłuż rzeki Lublanicy, kosztuje około 1,80 Euro. Więcej na temat cen w Słowenii.
Rekomendowane przez www.visitslovenia.pl obiekty noclegowe można znaleźć poprzez wyszukiwarkę. Znajdują sę wśród nich zarówno rodzinne obiekty agroturystyczne, jaki i hotele dogodne w podróży biznesowej.
Baza pozostałych obiektów noclegowych w Słowenii.
W Słowenii wyróżnić trzy odrębne strefy klimatyczne. Na północnym zachodzie dominuje klimat alpejski z silnymi wpływami znad Atlantyku i obfitymi opadami. Wybrzeże i duża część Primorskiej, aż do doliny Soczy posiada klimat śródziemnomorski z ciepłą słoneczną pogodą przez większą część roku i z łagodnymi zimami. Część wschodnia Słowenii ma klimat kontynentalny z gorącymi latami i mroźnymi zimami. Średnie temperatury: w styczniu 0 °C, w czerwcu 21 °C.
Kuchania słoweńska jest bardzo zróżnicowana w zależności od miejsca w który się znajdujemy. Kuchnia alpejskiej różni się od kuchni nadmorskiej czy tej, z pogranicza z Chorwacją lub Węgrami. "Bogactwem" słoweńskiej kuchni są potrawy śródziemnomorskie, specjały rybne, ale także wędzone mięso, kasza gryczana, polenta, "potice", "štrukli" i słynna "prekmurska gibanica".
Wino - na pierwszym miejscu. Malvazija i Teran (Przymorze), Cviček, Metliška Črnina, Renski Rizling i Traminec, Modra Frankinja, Sauvignon, Radgonska Penina...
Jeśli chodzi o napoje alkoholowe wysokoprocentowe, są to wódki destylowane z różnych owoców: jabłek, wiśni i śliwek. Najbardziej znana jest Pleterska Hruška, produkowana przez mnichów z klasztoru Pleterje na rzece Krce w Dolenjskiej. Popularnym trunkiem jest również žganje, czyli mocna brandy.
Naszym zdaniem minimun 3 dni. Słowenię można przejechać wzdłuż w 3,5 godziny, co nie oznacza że tak szybko można wszystko zobaczyć. Najlepiej przyjechać na cały tydzień i w każdym regionie spędzić po dwa dni, Słowenia jest bardzo mała, więc nie będzie problemu z ogarnięciem terenu w dwa dni.
Najtańsze jedzienie jest w tak zwanych budkach „Okrepčevalnica”, gdzie można zjeść typowe bałkańskie potrawy. Będąc nad morzem koniecznie polecamy „Kalamary” - cena od 6 eur do 9 eur. Ceny obiadów na osobę wahają się od 6 eur do 20 eur.