Słowenia - turystyka, atrakcje, noclegi

Rezerwacja noclegów w Słowenii w najlepszej cenie sprawdź

Olej z pestek dyni (po słoweńsku Bučno olje) ze słoweńskiej wytwórni oleju Oljarna Središče ob Dravi


Stuprocentowy wysokojakościowy olej z pestek dyni ma intensywnie zielonkawo-brązowy kolor, który ciężko sprać z tkanin. Ma delikatny smak orzechów oraz przyjemny, niepowtarzalny i rozpoznawalny zapach. Już w ten sposób można odróżnić go od mieszanek sałatkowych, które w najlepszym wypadku zawierają do 20% oleju z pestek dyni, a sprzedawane są jako sałatkowy olej z pestek dyni – ich kolor nie ma intensywnego brązu, który przy styku z powietrzem przechodzi w ciemną zieleń, nie pachnie zdrowymi orzechami i kasztanami oraz nie ma wyrazistego smaku. Prawdziwy olej z pestek dyni nie jest tłusty, nie ma też smaku oleju, co jest charakterystyczne dla wszelkiego rodzaju mieszanek i olei słabej jakości.

Dzięki uważnemu procesowi pozyskiwania oleju z pestek dyni w stuprocentowym wysokojakościowym oleju zostaje zachowanych wiele dobrych i zdrowych czynników.


Słoweńskie produkty najwyższej jakości znajdziesz w naszym sklepie!


Olej z pestek dyni jest produktem, który można wykorzystywać na wiele sposobów; ma także wysoką wartość odżywczą. Zawiera wiele podstawowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dużo witaminy E i selenu. Jest lekkostrawny, bogaty w witaminy, minerały i mikroelementy oraz zawiera fitosterole i białka. Używany jest także jako lek.

Niektóre fitosterole zawarte w oleju z pestek dyni łagodzą dolegliwości prostaty oraz dolegliwości związane z zapaleniem pęcherza moczowego, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe zaś wraz z innymi jego składnikami pomagają w trawieniu i przyswajaniu cholesterolu. Olej z pestek dyni zawiera bardzo rzadkie białko kukurbitynę, która pomaga przy dolegliwościach związanych z pasożytami jelit, a zwłaszcza przy tasiemcu. Witaminy i minerały, które olej ten zawiera pobudzają wydalanie wody, uspokajają, wzmacniają mięśnie i tkankę łączną oraz pomagają optymizować pracę komórek. Olej z pestek dyni zawiera najwięcej witaminy E, która jest mocnym przeciwutleniaczem i hamuje proces starzenia oraz chroni przed rozwojem chorób nowotworowych.

Stuprocentowy olej z pestek dyni jest także doskonałym dodatkiem do pieczenia.

Polecamy rozsmakować się w tym rarytasie i jak najczęściej włączać go do codziennej diety całej rodziny. Doskonale zastępuje sosy sałatkowe, przyprawy do zup (dodawany na końcu, jak maggi) oraz udoskonala znane już przepisy. A poniżej jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie go – tym razem na słodko!


Ciasto makowe z olejem z pestek dyni

Potrzebujemy:

  • 2 jogurtowe kubeczki mleka
  • 3 jogurtowe kubeczki mąki
  • 2 jogurtowe kubeczki cukru
  • 1 jogurtowy kubeczek mielonego maku
  • 1 jogurtowy kubeczek mielonych pestek z dyni
  • Pół jogurtowego kubeczka stuprocentowego oleju z pestek dyni
  • 3 jajka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczyptę cynamonu

Przygotowanie:

Cukier utrzeć z jajkami, powoli dodać olej i inne składniki. Masę wlać do natłuszczonej formy i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Zamiast maku można użyć wiórki kokosowe, orzechy czy migdały.

Smacznego!


 

 

 

Słowenia - piksel